BIOGRAFIE

 

Midden jaren zestig studeerde Jean Pierre Van Rossem economie aan de universiteit van Gent. Van Rossem was een briljante student. Hij won ‘De Prijs Van De Internationale Jaarbeurs van Vlaanderen’ voor zijn licentiaatsverhandeling over ‘De omloopsnelheid van geld’. Waardoor hij onder Nobelprijs winaar Lawrence Robert Klein econometrie kon gaan studeren aan de gerenomeerde Amerikaanse wharton school of economics. Na zijn terug keer in belgië begon hij een bureau dat studenten begeleidde. Hij bereidde hen niet alleen voor op de tentamens, maar meermaals schreef Van Rossem, tegen betaling ook complete afstudeerscripties voor zijn studenten.

In de jaren tachtig werd Van Rossem wereldberoemd met zijn Moneytron-systeem. Moneytron was een econometrisch systeem waarmee hij  de beurskoersen kon voorspellen. Veel kapitaalkrachtige mensen belegden miljoenen dollars via Moneytron. Ondertussen verdiende Van Rossem echter ook enorme kapitalen dankzij een handel met aandelen. Ter promotie van zijn Moneytron-systeem ging Van Rossem in 1989 het Onyx Formule 1-team sponsoren. Het grootste succes van dit team was de derde plaats die Stefan Johansson behaalde tijdens de GP van Portugal.

In 1991 deed Jean Pierre van Rossem mee aan de Belgische verkiezingen met een eigen partij: R.O.S.S.E.M. Die partijnaam was een afkorting van ‘Radicale Omvormers en Sociale Strijders voor een Eerlijker Maatschappij’. Hij begon die politieke carrière deels uit politieke bevlogenheid, Bij de verkiezingen van ’91 haalde R.O.S.S.E.M. drie zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en één in de senaat. Jean Pierre van Rossem nam zitting in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Als parlementariër zorgde Van Rossem voor veel opschudding toen hij als overtuigd Republikein, tijdens de eedaflegging van Koning Albert ‘Vive la République d’Europe, vive Julien Lahaut!’ riep (Julien Lahaut was een communist die in 1950 tijdens de eedaflegging van koning Leopold II had geroepen: ‘Vive la République’ en een week later -waarschijnlijk vanwege die leus- vermoord werd).

In 1991 werd Van Rossem wegens fraude tot vijf jaar celstraf veroordeeld. Hij wierp zich tijdens zijn gevangenschap vooral op de literatuur: in zijn cel schreef hij verschillende romans. Jean Pierre Van Rossem is een groot bewonderaar van Karl Marx (al is hij geen aanhanger van een aantal belangrijke economische theorieën van deze Duitse filosoof). Als eerbetoon aan Karl Marx en diens compaan Friedrich Engels, heeft hij zijn zoon Niki als tweede naam Karl en als derde naam Friedrich gegeven. Rond 2000 deed Van Rossem zijn grote comeback als mediafiguur. Er kwamen verschillende producten op de markt, die aan zijn naam gelieerd waren, zoals fietsen van het merk Testarossem. Er was toen zelfs sprake van, dat hij ter promotie van dat fietsenmerk een grote profwielerploeg op zou zetten, waarin ondermeer Frank Vandenbroucke zou gaan fietsen.

Op 26 maart 2009 kondigde hij in het Canvas-programma Phara aan dat zijn partij ROSSEM in 2011 terug aan de verkiezingen zou deelnemen. Dit plan viel echter in het water doordat deze verkiezingen vervroegd werden naar 2010. Maar in januari 2012 blies hij de partij nieuw leven in, doch zag hij af van deelname aan de lokale verkiezingen 2012. ROSSEM nam wel deel aan de verkiezingen van 2014, waarvoor hij de Vlaamse lijst in Antwerpen trok. De partij haalde 0,24% van de stemmen in het Vlaams Parlement, en 0,17% in het federale parlement, ruim onvoldoende voor een zetel

De laatste jaren leeft Van Rossem een meer teruggetrokken bestaan.