ARME DUTSEN VAN HET PATRONAAT KRIJGEN NOG EXTRA STEUNTJE

Het stond dan wel in het regeerakkoord maar een tweede maand gewaarborgd loon bij ziekte ten laste van de werkgever komt er dus lekker niet. UNIZO greep immers grotendeels naast de prijzen bij de taxshift, omdat die maar geldt voor bruto lonen van boven de 2200 euro/maand. Dus waren Karel van Eetvelt en de zijnen zowaar aan de bedelstaf toe als de regering voet bij stuk had gehouden. Indien UNIZO een tweede maand gewaarborgd inkomen bij ziekte had moeten slikken, zo stelde die arme drommel, had het de KMO's minstens 1 miljard euro gekost. Dat bedrag moet dus maar beter worden gehaald bij de gewone belastingbetaler.

En ja, er moet ook medelijden worden betoond voor al die arme sloebers met zwart geld in het buitenland. Dat vond de Al Bundy van de regering, oud-schoenverkoper Johan van Overtveldt. Dus komt er een nieuwe regularisatieronde waarbij het zwart geld tegen betaling weer wit kan worden gewassen.

Het is ontroerend hoezeer deze regering van vazallen van VBO, VOKA en UNIZO klaar staat om de arme dutsen van het grootkapitaal pakken geld door te schuiven (nu al 8 miljard euro) om hen toch maar te beschermen tegen de nakende hongerdood. En de gewone burger, toch logisch dat hij er de lasten van moet dragen, kreeg die al niet genoeg? Straks, als alles meezit, 5,55 euro per maand (want dat van die 100 euro, dat was een fantasietje om best wil).

WAAROM DE COMBINATIE VAN TAXSHIFT PLUS INDEXSPRONG GEEN ZODEN AAN DE DIJK BRENGT

Gesteund op de nationale boekhouding van 2013 (de laatste officiële die werd gepubliceerd) kan iedereen objectief berekenen hoeveel de loonkost te hoog is om weer competitief te zijn. Beide maatregelen samen zorgen voor een daling van de loonkost met 4 procent. Dat is dus veel te weinig om opnieuw competitief te zijn. Zie bijgaande tabel. We kunnen na de dubbele maatregel nog steeds niet concurreren met onze buurlanden.

Het is een gore leugen dat de concurrentiekracht van onze economie nu is hersteld. Men pakt het probleem doodgewoon verkeerd aan. We vragen nu offers van de burgers die nergens toe leiden. Als ik Wouter Beke hoor vertellen dat de taxshift goed is voor 200.000 jobs, en Johan van Overtveldt destijds hoorde zeggen dat de indexsprong goed is voor 85.000 nieuwe jobs, dan kan ik als macro-econoom en econometrist niet anders dan besluiten dat die mensen spreken over wat hoegenaamd niet klopt. De indexsprong is goed voor 7448 nieuwe jobs, de taxshift voor 7202 nieuwe jobs. Is 14.650 in het totaal, niet de 285.000 die ze ons wijsmaken. En pas op, omdat onze arbeidsproductiviteit nog steeds veel te laag is gaan er in drie jaar tijd 16.000 jobs verloren. Netto effect = NEGATIEF.

En daarvoor moet de burger straks zijn elektriciteit een kwart duurder betalen, moet hij een suikertaks op frisdranken betalen, moet hij zijn diesel duurder aan de pomp betalen. En dat we met zijn allen 100 euro per maand meer zullen verdienen is alweer een leugen. Deze regering van vazallen van het patronaat rekent erop dat de taxshift 1,7 miljard meer zal opbrengen wegens gestegen werkgelegenheid. Wat een misrekening. Het zal nog geen 300 miljoen zijn voor 4.500.000 tewerkgestelden, dat is 5,55 euro per maand per tewerkgestelde. Dat krijg je dus als je het patronaat wetten laat schrijven ipv ervaren economen.

Een reactie posten

0 Reacties